Raed Arafat decorat de francezi cu distinctia de Cavaler al Legiunii de onoare

Seară de octombrie, multă presă şi mulţi invitaţi deosebiţi la Ambasada Republicii Franceze de la Bucureşti.           

 După ceremonia prin care Excelenţa Sa Domnul Ambasador Philippe Gustin atribuie – în numele Preşedintelui Republicii Franceze – însemnele de Cavaler al Legiunii de onoare domnului Raed Arafat,  Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii, avem şansa să discutăm câteva clipe cu domnia sa. Suntem impresionaţi de faptul că nu-şi revendică un merit personal, ci consideră cea mai înaltă decoraţie franceză ca un semn al preţuirii unei munci de echipă, fără de care nu s-ar fi reuşit realizările actuale din domeniul SMURD; nu uită să menţioneze meritele colegilor români şi ale colegilor francezi (cu care colaborează îndeaproape) , se declară onorat şi consideră că medalia franceză  îl  obligă şi mai mult în continuare.

       În încheierea scurtei noastre conversaţii  îl rog să transmită – prin intermediul unei declaraţii în exclusivitate pentru N.A.R.P.A. –   un mesaj pentru cei aflaţi dincolo de Atlantic.

    “Să aibă încredere în România, se întâmplă multe lucruri bune în România, să nu creadă că se întâmplă numai lucruri rele. Şi să vină, să vadă şi să ne sprijine cât de mult…şi să participe la construcţia României cât mai bine.”

     Am reţinut faptul că oficialul roman a venit însoţit o o echipă numeroasă de reprezentanţi ai serviciului SMURD, toţi sunt emoţionaţi şi fericiţi fiincă Raed Arafat are modestia şi cavalerismul de a recunoaşte că distincţia oferită lui de către Domnul Ambasador Philippe Gustin, în numele Preşedintelui Republicii Franceze, este, de fapt, o răsplată a muncii de echipă a celor de la SMURD.

    Am profitat la un moment dat de prezenţa Excelenţei Sale Domnul Ambasador Philippe Gustin în apropierea reportofonului nostru pentru a-i solicita o scurtă declaraţie.

    “Este întotdeauna o mare plăcere pentru mine să acord o decoraţie cuiva, să acord cuiva decoraţia Legiunii de onoare, care este cea mai înaltă decoraţie franceză şi să decorez pe cineva care să fie o personalitate de excepţie, excepţie pentru parcursul său personal, excepţie pentru parcursul său profesional. Şi deci astăzi, cu Raed Arafat, noi am avea pe cineva care merită a fi decorat cu Legiunea de onoare.”

    Am muţumit Domnului Ambasador Philippe Gustin pentru această declaraţie în exclusivitate acordată jurnalului nostru şi mi-am exprimat dorinţa de a realiza pe parcurs un interviu cu Excelenţa Sa.                                                       

  Cum „sărbătoritul serii” era “vânat” de televiziuni, am mai aşteptat, am schimbat câteva cuvinte cu mai mulţi invitaţi (mi-am revăzut, cu această ocazie, o veche cunoştinţă), am “navigat” printre jurnalişti în căutarea unui moment prielnic, i-am făcut un semn discret Ilenei Tipuriţă să fie aproape şi …am apăsat pe tasta reportofonului, pentru o nouă declaraţie în exclusivitate:

–          Domnule Raed Arafat, cum aţi trăit această seară şi ce a însemnat acest eveniment pentru dumneavoastră?

–          Pentru mine este o onoare şi este o decoraţie pentru toţi cei cu care am lucrat, nu numai pentru mine…Pentru că, dacă am ajuns unde suntem, am ajuns unde suntem pentru că a fost o muncă de echipă. Bineînţeles nu vreau să-i uit nici pe colegii care m-au sprijinit din alte părţi…şi mai ale în situaţia asta din Franţa pentru că am avut o colaborare foarte strânsă în construcţia sistemului de urgenţă, colaborare care o avem în continuare. Însă încă o dată spun, pentru mine e o onoare foarte mare…şi neaşteptată… şi care mă obligă şi mai mult.

          Am mulţumit pentru această declaraţie în exclusivitate , l-am felicitat şi am dorit să ştiu cum îl putem contacta pe parcurs pentru un interviu. Domnia sa ne-a făcut cunoştinţă cu domnul Tiberiu Fechete, Director executive al Fundaţiei pentru SMURD, precizând că vom ţine legătura prin el. Desigur că nu puteam să “ratez” şi o a treia declaraţie în exclusivitate:

          “Seara aceasta este o deosebită onoare pentru întreg colectivul  SMURD…şi vă vorbesc aici în calitate de Director executiv al Fundaţiei pentru SMURD, entitate care a fost întotdeauna alături de proiectele de dezvoltare pentru sprijinirea activităţii SMURD…Suntem foarte mândri de domnul doctor Arafat şi considerăm că în seara aceasta este încoronarea unei munci depuse de dumnealui de-a lungul anilor.

–                                                                         * * *                                                                                                 

–                Am mai fi rămas în atmosfera primitoare din interiorul Ambasadei Republicii Franceze, însă timpul pentru ceremonia la care fusesem acreditaţi se incheiase. Afară sufla un vânt rece şi începuse să plouă, dar noi duceam cu noi ceva din intensitatea şi căldura evenimentului la care tocmai participasem.       

–                                                                                                    Reportaj de Ioan Iacob

–                                                                                                    Fotografii de Ileana Tipuriţă


This entry was posted in Latest news, Social. Bookmark the permalink.

Leave a Reply