Noul primar din Chicago este Rahm Emanuel

Rahm Emanuel noul primar ales al orasului Chicago

“Pentru mine, Rahm Emanuel, nepotul lui Herman Smulivitz, care a venit în acest oraş în 1917, de la graniţa ruso-română, pe când avea 13 ani, pentru a scăpa de pogromuri, şi fiul lui Benjamin Emanuel, care a venit aici în 1959 din Israel pentru a începe o carieră medicală, este o mare realizare personală”, a declarat imediat dupa alegeri Rahm Emanuel noul primar al metropolei Chicago.


Romanii din Chicago, dar nu numai, au un nou primar.
Rahm Emanuel fostul sef de cabinet al presedintelui Obama a fost ales cu majoritate de voturi (55%) din primul tur al alegerilor pentru fotoliul de primar al celui de-al treilea oras ca marime din Statele Unite. Rahm il va inlocui pe actualul primar Richard Michael Daley  care impreuna cu tatal sau, Richard Joseph Daley, au acumulat peste 43 de ani  in aceasta pozitie importanta, actualul primar  fiind cel mai longeviv in aceasta pozitie, ocupand functia de 22 de ani.
Atat Daley cat si Rahm sunt  membri ai Partidului Democrat, republicanii ratand sa mai ocupe aceasta pozitie de peste 80 de ani.

Alegerea lui vine dupa ce in prelabil era foarte aproape sa iasa din cursa  datorita regulilor de a candida care prevad ca persoana care candideaza sa fi trait in oras cel putin un an de zile inainte de alegeri. Eligibilitatea sa de a candida a fost pusa sub semnul intrebarii deoarece in ciuda faptului ca este originar din Chicago in ultimii ani datorita pozitiilor ocupate a trait mai mult in Washington D.C.  Cazul sau a mers pana la Curtea Suprema de Justitie a statului Ilinois care a dat in final verdict favorabil lui Rahm Emanuel dupa ce o curte inferioara l-a eliminat din cursa.
Una din problemele majore cu care noul primar se va confrunta este deficitul bugetar al orasului care depaseste 650 de milioane de dolari.

Rahm Emanuel s-a nascut pe 29 noiembrie, 1959 la Chicago provenind dintr-o famile de evrei, care au emigrat din Romania, fiind primul primar al orasului cu origini evreiesti. Este casatorit si are 3 copii.

Intre 1993 si 1998 a fost  consilier senior  al presedintelui Bill Clinton, si membru al congresului American, in Camera Reprezentantilor , din partea districtului 5  din Illinois intre 2003-2009, dupa care a demisionat pentru a deveni sef de cabinet al actualului presedinte.

Noul primar  isi va incepe mandatul in luna mai.


This entry was posted in Latest news, Politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply