Ministrul Teodor Baconschi, in vizita in Canada

In perioada 22 – 26 martie, ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, se va afla in vizita oficiala in Canada, la Montreal, Ottawa, Toronto si Vancouver. Seful diplomatiei de la Bucuresti da astfel curs invitatiei pe care, in octombrie 2010, i-a facut-o omologul sau canadian, Lawrence Cannon, la intrevedere avuta la Bruxelles, unde s-a desfasurat reuniunea ministrilor de Externe si ai Apararii din statele membre NATO.
In ceea ce priveste problematica vizelor, la amintita intrevedere de la Bruxelles ministrul canadian a declarat ca oficialii de la Ottawa ’’sint in curs de reglementare interna a procedurilor de regularizare a fluxului de imigranti catre Canada’’. Luna trecuta, ministrul Baconschi i-a solicitat comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom ’’o implicare crescuta’’ a Comisiei Europene, care sa sustina eliminarea vizelor pentru romani atit pentru Canada cit si pentru SUA.
Reamintim ca problema vizelor suscita atentia inca din 2009, cind, motivind ’’falsii refugiati’’ din Cehia (mii de rromi au ajuns in Canada fara viza si au cerut azil politic), Ottawa a impus unilateral obligativitatea vizelor pentru cetatenii cehi. In replica, oficialii de la Praga reclama de atunci statutul inegal al cehilor fata de cel al altor cetateni din UE. Acum, in data de 7 martie a.c., Parlamentul European a adoptat o declaratie in care se propune ca, in cazul in care Canada nu rezolva rapid situatia, Comisia Europeana sa adopte ’’masuri drastice echivalente’’. ’’Intrucit Comisia Europeana si Consiliul nu actioneaza cu suficient de multa fermitate, le solicitam sa mareasca presiunea politica asupra Canadei pentru a stabili cea mai apropiata data posibila pentru abolirea regimului vizelor pentru cetatenii cehi, precum si pentru eliminarea altor incalcari ale principiului reciprocitatii vizelor cu privire la cetatenii bulgari si romani. Solicitam Comisiei sa instituie, in loc de acorduri bilaterale, un nou mecanism care sa garanteze respectarea deplina a principiului reciprocitatii in domeniul vizelor pentru toate statele membre’’, arata declaratia adoptata de Parlamentul European. Practic, se propune ca toate statele UE sa introduca viza pentru cetatenii unei tari, daca o tara terta impune unilateral un regim de vize unui stat membru al Uniunii Europene.
Pe linga discutiile cu oficialii canadieni pe subiectul eliminarii vizelor pentru cetatenii romani, un alt punct de pe agenda ministrului Baconschi ar fi pregatirea vizitei la Ottawa a presedintelui Traian Basescu in cursul acestui an. De altfel, despre aceasta vizita s-a vorbit inca de anul trecut, la finalul intrevederii din luna iulie cu ministrul canadian al comertului international, Peter Van Loan, ministrul roman de Externe declarind: ’’Sper ca atit vizita mea in pregatirea vizitei presedintelui Romaniei in Canada, cit si vizita presedintelui Romaniei ca atare sa se poate desfasura cit mai rapid, poate ca in a doua jumatate a acestui an’’. Cel mai probabil, la un an distanta de la declaratia amintita, aceasta vizita va avea loc spre a doua jumatate a anului in curs.
Pina la ora inchiderii editiei noastre nu am avut confirmarea daca vizita la Vancouver a ministrului Baconschi include si parafarea inchirierii unui spatiu pentru viitorul Consulat din vestul Canadei.

RAZVAN DUPLEAC – Publicatia ZigZag Roman-Canadian


This entry was posted in Latest news, Politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply