Jurnalistii romano-americani se alatura protestului jurnalistilor din Romania

20 Ianuarie, 2013

 

             Comunicat de presă

 

Chicago, IL  Asociaţia Jurnaliştilor Români din SUA şi Canada a luat cunostinţă de recentele atacuri la persoană şi linşajurile mediatice practicate de o parte a presei româneşti de la Bucureşti. Pe această cale şi noi jurnaliştii români din Statele Unite ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice din România şi ne alăturăm protestului colegilor noştri din ţară faţă de încălcarea acestora. Constatăm, profund revoltaţi, că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită în activitatea postului de televiziune Antena3. Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.

Din pacate acest stil total neprofesional de a face presă a trecut granitele României, incusiv oceanul Atlantic.  Proprietarul ziarului New York Magazin, domnul Grigore Culian,  utilizând atacul la persoană, a publicat de curând o serie de informaţii false, denigratoare şi fără probe la adresa colegilor din presă din America, dar şi a liderilor organizaţiilor românesti, a preoţilor şi pastorilor români. Acesta îi numeşte pe semnatarii scrisorii de protest care condamna  corupţia din România,  “securisto-băsişti” în ciuda faptului că o parte din aceste organizaţii au pus umărul în a face lobby în congresul American când  România a avut nevoie de sprijin să adere la NATO.  Totodată îi numeşte “troglodiţi” pe preoţii şi pastorii bisericilor româneşti, sugerând în mod fals idea că aceştia şi-au făcut secţii de votare la alegerile trecute cu scopul de a contribui la furtul de voturi şi falsificarea rezultatelor alegerilor, în ciuda faptului că aceste secţii au fost aprobate de Ministerul Afacerilor Externe, iar în fiecare secţie pe durata scrutinului s-a aflat un reprezentant al MAE. 

Acest tip de atacuri sunt extreme de grave şi au un singur scop: de a  dezbina şi învrăjbi pe românii din ţară sau diaspora. Condamnăm cu fermitate astfel de atacuri indiferent unde au ele loc şi solicităm încetarea lor cât mai urgentă.

 

Cu consideraţie,

Marian Petruţa – Preşedintele North American Romanian Press Association (NARPA)


This entry was posted in Latest news. Bookmark the permalink.

Leave a Reply