Jurnalismul de televiziune, intre mit si realitate

 

Asistăm în fiecare zi la degradarea a ceea ce numim jurnalism de televiziune. Şi cand spun asta ma refer strict la televiziunile de stiri. Fie ele şi afiliate la CNN ! Mizeria din emisiunile acestora a atins cote maxime. În fiecare zi sunt atacaţi oameni din presă si nu numai, iar deunazi am asistat ingroziti la ceea ce putem numi, linşajul băsiştilor. Apelativul de băsist a ajuns un stigmat care aminteste de vremea comunismului. Stigmat pus chiar de catre moderatorii de televiziune.

 Este incredibil cum acestia se pretează sa arunce cu invective în colegii de breaslă, la ore de maxima audienta. Patronii unor astfel de televiziuni, care au o agenda politica ofensiva, sunt dublati in studiouri de niste aşa zişi moderatori, care prelungesc aceasta agenda si se ingrijesc de prostirea zilnica a cetateanului. Marea “calitate” a moderatorilor de televiziune de astazi este rastalmacirea lucrurilor, in direct si la ore de maxima audienta. Nu exista mai mari dusmani ai educatiei democratice decat acesti jurnalisti de televizor, cei drept platiti regeste de patronii lor sa-si bata joc de dreptul nostru la informare corecta.

 Din cauza acestora, nu ne mai uitam la televizor ca sa ne informam ori ca sa ne lamurim, ci doar ca sa aflam cine pe cine mai injura, cine cu care s-a mai balacarit si cel mai grav vedem miniciuna la rang de adevar pe toate aceste posturi tv. Televiziunile de stiri romanesti care au fost lansate la vremea lor cu intentia de a furniza stiri din ora in ora, au devenit astazi instrumente de propaganda jurnalistica. Au devenit fara doar si poate instrumente ale puterii actuale, de demascare a dusmanului si de mascare a prietenilor.

 Moderatorii acestor emisiuni de stiri, au decazut atat de mult, urmarind umil agenda politica a patronului, incat au contribuit decisiv la impunerea pe piata, la “cote inalte”, unele dintre ele acoperite cu premii mai mult sau mai putin nationale, a jurnalistului care nu mai are nimic de-a face cu informatia jurnalistica. Ei isi castiga painea din manipularea informarii si producerea dezinformarii.

 Astazi, rating fac partinirea, mistificarea, injuria, minciuna si lista poate continua.

 Pe vremuri, ca sa fii un bun jurnalist, ( Vlad Petreanu mi-a spus odata asta) iti trebuia talent. In actuala formula, una care premiaza jurnalismul neprofesionist si descurajeaza jurnalismul de calitate, ca sa faci rating e suficient sa fii cat mai lipsit de character si de o mitocanie iesita din comun. Noul profil moral al jurnalistului de instigare are efecte nocive, deoarece se masoara in respectul din ce in ce mai mic pe care telespectatorul il are fata de democratie, fata de informatia curata, fata de decenta, fata de bun-simt, sau fata de buna-credinta.

Neamendand aceste derapaje, nu facem decat sa castigam ura, vizionand seara de seara, emisiunile asa zisilor, “celebri oameni de televiziune”

Sunt insa si oameni care au facut istorie in televiziune. Si ma refer la cele de stiri. Nu vreau sa dau nume din dorinta de a nu omite pe cineva. Oameni de la care am invatat meseria de jurnalist. Oameni carora le multumesc, uneori, in fiecare zi. Oameni care m-au invatat ca trebuie sa ai coloana vertebrala. Din pacate in ziua de azi, acest privilegiu, nu este remunerat !

Autor: Dan Boanta


This entry was posted in Latest news. Bookmark the permalink.

Leave a Reply