Illinois a abolit pedeapsa cu moartea

Romanii americani din statul Illinois pot dormi mai linistiti de acum inainte. In cazul in care vor fi condamnati pentru o eventuala crima pe care nu au comis-o, acestia nu mai risca pedeapsa capitala. Saptamana aceasta guvernatorul statului, Pat Quinn, a semnat o noua lege prin care este abolita pedepsa cu moartea.
Sistemul nostru de implementare a pedepsei cu moartea are multe lacune, nu exista evidente credibile cum ca aceasta pedeapsa ar reduce rata criminalitatii, iar noi ca si stat nu putem tolera executarea unor oameni nevinovati “ a declarat guvernatorul Pat Quinn .
Una dintre vocile cele mai puternice care au militant constant in ultimii ani pentru abolirea pedepsei, a fost si cea a americanului Randy Steidl. Acesta a fost, el insusi, condamnat pe nedrept in 1986 la pedeapsa capitala pentru o crima pe care ulterior s-a dovedit ca nu o comisese el,  fiind foarte aproape de a fi executat. A fost eliberat insa in 2004 dupa 17 ani petrecuti in inchisoare.
Nu mai putin de 18 persoane au fost exonerate in Illinois din 1987 incoace, fiind gasite nevinovate, dupa ce au petrecut intre 3 si 19 ani de inchisoare. Un rol foarte important in ultimii ani il are folosirea din ce in ce mai frecventa a probelor de ADN in rezolvarea acestor cazuri.
Conform unui centru informational din Washington D.C., Death Penalty Information Center, care urmareste numarul detinutilor condamnati la moarte sau executati, din 1976 incoace, in Statele Unite au fost executate 1,243 de persone.
In ultimii 30 de ani 138 de persone au fost exonerate de la pedeapsa cu moartea. Statul Florida avand cele mai multe cazuri, 23. Pana in ianuarie 2010, un numar de 3,261 de personae se aflau pe lista celor condamnati la moarte. Statul cu numarul cel mai mare de condamnati este California, cu 697 de detinuti, urmat de Florida si Texas. Din 1976 incoace 466 de persone au fost executate in Texas, urmat de statele Virginia si Oklahoma. Tot in Texas anul trecut nu mai putin de 17 persoane au fost executate, si altele 2 in 2011. Pana in ianuarie 2010, un numar de 61 de femei erau condamnate la moarte, din ’76 incoace 12 femei fiind executate. 

Metodele de executie sunt diverse. Un numar de 1,069 de condamnati au fost exterminati prin injectie letala, 157 prin electrocutare, 11 gazare, 3 spanzurare si 3 prin impuscare, in ultimii ani prima din metode fiind cea mai des utilizata.

Conform unui articol publicat acum cativa ani de ziarul Los Angeles Times sistemul de pedeapsa cu moartea costa statul California 114 milioane de dolari anual, asta fara a lua in calcul costurile de incarcerare. Aceste sume exorbitante sunt cauzate de costurile de judecata, datorita numeroaselor apeluri pe care cei condamnati le fac, uneori durand 10 sau 15 ani pana cand un detinut este executat. Un sondaj facut anul trecut de Lake Research Parteners arata ca peste 60% din publicul chestionati si-a exprimat opinia in favoarea inchisorii pe viata fara posibilitate de a face apel, in defavoarea unei pedepse capitale. Conform unui alt sondaj facut pe sefii de politie, acestia au afirmat ca pedeapsa cu moartea este o metoda foarte ineficienta de reducere a criminalitatii, considerand totodata ca este metoda cea mai putin eficienta de a cheltuii banii contribuabililor. Unele voci afirma insa ca existenta pedepsei capitale ii face pe cei condamnati sa isi recunoasca mai usor crima, putand negocia inchisoare pe viata in schimbul pedepsei capitale.

Illinois este cel de-al 16 stat American, plus Districtul Columbia, care a abolit pedeapsa capitala.

Marian Petruta – Publicat pe www.RoUSA.blogspot.com


This entry was posted in Latest news, Social. Bookmark the permalink.

Leave a Reply