De vorba cu Preşedintele Klaus Iohannis

In dialog cu Preşedintele Klaus Iohannis. Un interviu pentru presa româno – americană, realizat de jurnalistul Dan Boanţă.

Dan Boanţă: Domnule Iohannis vă mulţumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu in noua calitate de Preşedinte al României.

Preşedintele Klaus Iohannis: Și eu vă mulțumesc.

Dan Boanţă: Aş vrea să încep cu o întrebare simpla. Ce înseamna “România lucrului bine făcut” ?

Preşedintele Klaus Iohannis: România lucrului bine făcut este expresia unei viziuni pe care eu, ca Președinte, o propun românilor. Această viziunea pleacă de la întrebarea cum va arăta România peste cinci sau zece ani și ce fel de țară lăsăm generațiilor următoare. România lucrului bine făcut este o Românie puternică și prosperă, a respectului pentru cetățeni, a proiectelor finalizate și a performanței. Pentru a ajunge aici va fi nevoie de a crea și valorifica oportunități, de acțiuni concrete, dar mai ales de o schimbare de paradigmă. Iar această schimbare începe de la Președinte și de la modul de a face politică.

Dan Boanţă: Cum vedeţi mandatul dumneavoastră de Preşedinte al României în raport cu românii avand in vedere ca există lucruri pozitive în politica românească, dar și foarte multe aspecte care trebuie schimbate urgent. Care ar fi acelea ?

Preşedintele Klaus Iohannis: Progresele care s-au făcut în ultimii ani care țin de consolidarea democratică, de statul de drept și garantarea independenței justiției trebuie nu doar păstrate, ci întărite și extinse. Pe lângă acestea însă, avem nevoie de o reformă a instituțiilor politice fundamentată pe un principiu clar: acela al eficienței și performanței în slujba cetățenilor. Dacă avem în vedere acest principiu atunci putem reconstrui durabil instituțiile politice și nu opera doar schimbări punctuale în funcție de conjuncturi electorale. Astfel vom răspunde și lipsei de încredere a cetățenilor în instituții, care este explicabilă dacă ne uităm la experiențele din ultimii 25 de ani. Concret, avem nevoie de o nouă legislație de alegere a Parlamentului. Avem în acest moment un sistem hibrid, cum nu există nicăieri în lume, care a generat un Parlament prea mare, ineficient și lipsit de credibilitate. Aici nu trebuie să inventăm ceva, ci doar să cădem de acord asupra unui sistem clar, dintre cele existente și funcționale în democrațiile consolidate, care să genereze un Parlament mai mic și mai reprezentativ. O altă zonă la care trebuie să ne uităm cu atenție este reforma partidelor. Cred că este nevoie de altă legislație de finanțare a partidelor și campaniilor electorale, dar nu numai.

Dan Boanţă: Domnule Preşedinte, în ultimele zile am stat de vorbă cu foarte mulţi români din diaspora, pentru a-mi da seama ce v-ar întreba acum, dacă s-ar afla faţă în faţă cu dumneavoastră. Cu toţii îşi doresc să ştie ce va face concret Klaus Iohannis pentru România, din funcţia de Preşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis: Câteva dintre lucruri vi le-am expus deja. Pe de altă parte, în Programul meu prezidențial, România lucrului bine făcut, am propus 11 teme majore de dezbatere, inclusiv despre funcționarea marilor sisteme publice – educație, sănătate, pensii sau a economiei. Din prima zi a mandatului mă voi apuca de treabă pentru a pune în aplicare viziunea pe care am propus-o cetățenilor și pentru care mi-au acordat încrederea.

Dan Boanţă: Românii din diaspora v-au dat votul lor intr-un număr covârşitor. Deşi în primul tur şi în cel de al 2-lea au fost foarte mulţi care nu au reuşit să voteze. Aş vrea să discutăm puţin despre votul electronic, prin corespondenţă. Iată că desi a fost pus pe listă pentru a fi discutat in Parlament acesta a fost respins…din nou. Valeriu Zgonea a declarat ca, citez: “acesta nu mai reprezină o urgenţă în acest moment, vom discuta peste cinci ani”. O vorba din popor spune, să batem fierul cât e cald ! Cum comentaţi ?

Preşedintele Klaus Iohannis: Votul prin corespondență și cel electronic reprezintă o necesitate, ca instrumente de consolidare democratică. Elaborarea legislației în acest sens va fi una dintre principalele teme pe care le voi aborda de la început în consultarea cu partidele politice. Voi cere Parlamentului ca în sesiunea următoare să elaboreze un Cod electoral, care să cuprindă și votul electronic și votul prin corespondență. Cred că niciun om politic și niciun partid responsabil nu va nega importanța asigurării condițiilor optime pentru ca milioanele de români din diaspora să își exercite dreptul de vot, incluzând aici cadrul legislativ aferent.

Dan Boanţă: Comunitatea românească din Statele Unite, este deschisă la orice fel de colaborare, sunt interesați de a implementa anumite programe, schimburi de experiența intre românii din USA şi instituţiile din ţară. Îşi doresc să se implice mai mult în programe care să-i ajute pe românii de acasa. Credeţi că astfel de proiecte sunt posibile şi daca da care ar fi acestea in opinia dumneavoastră ? Si pe scurt vreau sa-mi spuneti cum vedeti parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Preşedintele Klaus Iohannis: Trebuie să găsim anumite metode, proceduri prin care să implicăm mai mult comunitatea românească din Statele Unite. Sunt mulți români care în Statele Unite au construit proiecte de succes și este păcat ca experiențele lor să nu fie valorificate și în țară. În general avem nevoie de un alt tip de viziune în ceea ce privește relația cu diaspora.
Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă, alături de apartenenta la NATO si Uniunea Europeană, pilonul de bază ai politicii noastre externe si de securitate. În mandatul meu, voi fi garantul întăririi și extinderii acestui parteneriat. În afară de cooperarea excelentă pe dimensiunea militară, cred că există posibilități de dezvoltare a parteneriatului cu Statele Unite și pe componenta economică sau în alte zone de colaborare. Avem nevoie de mai multe investitii americane, dar pentru acest lucru nu este nevoie doar de relatii politice foarte bune, pe care le avem, ci si de institutii puternice care să lupte cu fenomenul coruptiei, de un stat de drept puternic, de predictiblitate si transparentă in luarea deciziilor.

Dan Boanţă: Pe Facebook sunteţi cotat ca fiind primul politician din Europa care a atins un milion de like-uri. În top 15 politicieni ca numar de like-uri si in top 3 daca-i excludem pe cei americani, i-aţi depasit pe Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande, David Cameron sau Tony Blair. Credeţi că cei de pe Facebook sau Twiter au avut un cuvânt de spus în obţinerea procentului de la alegeri?

Preşedintele Klaus Iohannis: Cred că mediul online este un spațiu dinamic, în expansiune, care va juca un rol din ce în ce mai important nu doar în campaniile electorale, ci și în comunicarea dintre oameni politici și cetățeni. Este o interfață pentru schimbul de informații direct și pentru încurajarea participării. Participarea și reprezentarea sunt dimensiunile fundamentale ale democrației, iar mediul online poate contribui semnificativ la întărirea lor.

Dan Boanţă: Cum vedeţi colaborarea dumneavoastră din postura de preşedinte al ţării cu Prim Ministrul Romaniei, V. Ponta tinand cont ca ati declarat de curand că vă doriti ca PNL să preia puterea.

Preşedintele Klaus Iohannis: Eu voi avea o colaborare instituțională corectă cu deținătorul funcției de prim-ministru, așa cum voi avea o colaborare instituțională corectă cu toți reprezentanții instituțiilor. Vreau să fiu însă foarte clar. Asta nu înseamnă nici coabitare, nici că voi tolera derapaje sau abuzuri. În ce privește PNL, da, îmi doresc ca partidul meu să preia guvernarea pentru că în opinia mea România are nevoie de un guvern de dreapta, care vine cu o viziune și mai ales cu soluții.

Dan Boanţă: În această bătalie politică care s-a încheiat odată cu câştigarea alegerilor, “regimul Băsescu” a reprezentat tema de campanie a contracandidatului dumneavoastră. Mulţi dintre români, prin prisma articolelor de presă, sau a emisiunilor de televiziune vă percep ca fiind un apropiat al lui Traian Băsescu. Să nu uităm ca atacurile împotriva dumneavoastră au fost puse pe seama faptul că sunteţi înconjurat de oameni din PDL. Puteţi lămuri acest lucru ?

Preşedintele Klaus Iohannis: Aceasta a fost o temă a adversarilor politici, cu care au crezut că îmi afectează șansele de a câștiga. S-au înșelat. Nu sunt un apropiat al unei persoane, ci sunt un apropiat al cetățenilor și voi fi un președinte al cetățenilor. Oamenii au înțeles, cred eu, că a fost vorba despre atacuri de campanie și că ceea ce propun eu este să terminăm cu politica scandalului zilnic și spectacolului și să ne apucăm de treabă. De acum înainte este important să ne uităm spre viitor.

Dan Boanţă: Aş vrea să ne referim puţin la un subiect sensibil al acestor zile. Justiţia ! Ce vă propuneţi în următorii cinci ani să faceţi pentru independenta ei si daca considerati justificate toata avalansa de anchete in care sunt implicate nume cu rezonanta din Romania ?

Preşedintele Klaus Iohannis: Ca Președinte, voi fi garantul independenței justiției și al continuării luptei anticorupție. Este o prioritate a mandatului meu. Ceea ce vedem în aceste zile, scandalurile de corupție nenumărate, reprezintă imaginea unei Românii anormale, de care trebuie să ne despărţim cât de curând. Numai cu o justiție eficientă putem merge pe drumul prosperității și al performanței. Misiunea mea principală va fi de a sprijini şi de a încuraja instituţiile statului pentru atingerea acestui scop. Ca măsură concretă mă refer inclusiv la dezvoltarea capacităţii DNA.

Dan Boanţă: Traian Băsescu îşi făcuse un obicei de a ieşi cu declaraţii la 18.30 fix ! Când va ieşi la televizor în faţa românilor Preşedintele Klaus Iohannis?

Preşedintele Klaus Iohannis: Atunci când are ceva important de transmis națiunii, atunci când consideră că este necesar să comunice unde suntem în raport cu obiectivele asumate și ce pași rămân de făcut. Rolul Președintelui nu este să iasă la televizor în fiecare zi. Cred că o comunicare eficientă nu ține de frecvența aparițiilor publice ale Președintelui, ci de claritatea și consistența lor, de capacitatea Președintelui de a fi un mediator și de a rezolva orice impas prin comunicare, de a aduce la masa dialogului partidele, societatea civilă, toți actorii implicați.

Dan Boanţă: Un mesaj pentru românii din Statele Unite şi Canada dar si pentru reprezentanţii presei romano – americane ?

Preşedintele Klaus Iohannis: Știu că distanța geografică nu contează atunci când vorbim despre iubirea de țară și le mulțumesc pentru asta românilor din Statele Unite, Canada și din toate colțurile lumii. Mulțumesc și presei care face posibilă informarea și comunicarea cu românii de pretutindeni.


This entry was posted in Latest news, Politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply