Ambasada României din Washington DC a invitat preferenţial presa românească la întâlnirea cu preşedintele Băsescu

Raspuns Ambasada Romaniei din Washington DCAsociaţia noastă este foarte indignată şi profund dezamagită de faptul că la vizita efectuată săptămâna aceasta de preşedintele României Traian Băsescu invitaţia lansată presei româneşti din Statele Unite a fost făcută preferenţial. Cu alte cuvinte au primit invitaţii doar cei care scriu de bine despre actuala putere. Acest fapt este o jignire profundă adusă românilor din Statele Unite, dar nu numai, care citesc presa de limbă română. Un lucru şi mai grav este faptul că în ciuda faptului că reprezentanţii  Ministerului Afacerilor Externe nu ar trebui să aibe o anumită culoare politică sau să fie deserviţi unui anumit partid, aceştia se pare că sunt.
Asociaţia noastră a transmis o scrisoare în care cere explicaţiii Ambasadei României din Washington DC cât şi deputatulului Mircea Lubanovici, cu privire la motivele pentru care aproape toată masas media românească din SUA a fost ignorată.
Un mesaj similar de protest a fost formulat şi de ziarul New York Magazin, mesaj pe care îl redăm în cele ce urmează.

Înainte de a vă prezenta punctul meu de vedere (şi nu numai) asupra modului jignitor, discriminatoriu şi lipsit de profesionalism (după părerea mea – şi nu numai) în care atât Dvs. cât şi personalul Ambasadei României aţi gestionat relaţia cu comunitaţile româneşti şi cu presa de Limba Română din Statele Unite în cadrul vizitei de lucru din 13 septembrie 2011 a Preşedintelui României, dl Traian Băsescu, la Washington, ţin să vă reamintesc câteva fapte. De-a lungul timpului, am avut o relaţie în general bună cu toţi ambasadorii acreditaţi în capitala americană după 1989, mai puţin în situaţiile în care aceştia au avut un comportament care putea influenţa negativ interesele comunităţilor de români care trăiesc în SUA. În acest sens, publicaţia pe care am fondat-o şi o conduc de 15 ani, “New York Magazin”, a răspuns întotdeauna pozitiv (şi GRATUIT) solicitărilor formulate de ministerul de Externe, ambasada sau consulatele României din SUA în ceea ce priveşte promovarea proiectelor acestor instituţii în comunităţile româneşti, dar am fost şi critic atunci când am considerat că s-au comis abuzuri şi cetăţenii români care au solicitat servicii publice au fost trataţi necorespunzător de personalul diplomatic. În plus, am răspuns pozitiv şi la toate solicitările de a face parte din comisiile secţiilor de votare, fie ca simplu membru, vice-preşedinte sau chiar preşedinte. Ca urmare a activităţii mele în cadrul Comunităţii Româno-Americane, atât ambasada cât şi consulatele României din America mi-au trimis mai multe scrisori de mulţumire, iar Ambasada României, prin dl Sorin Ducaru, mi-a acordat şi o distincţie pentru contribuţia mea şi a publicaţiei pe care o conduc la aderarea României la NATO, iar în august 2009 am fost invitat să fac parte din delegaţia comunităţilor româneşti din Statele Unite, care a avut întâlniri cu Preşedintele României, dl Traian Băsescu, cu secretarul de stat în Departamentul pentru românii de pretutindeni, dl Eugen Tomac, cu ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu membri ai Parlamentului României. Voi trece acum direct la subiect.

În urma discuţiei telefonice purtate în dimineaţa zilei de luni, 12 septembrie 2011, dna Jeanina Cismaru, ataşatul de presă al Ambasadei României la Washington, m-a (dez)informat, spunându-mi că “nu are nimic pentru presă” în legătură cu vizita preşedintelui Traian Băsescu în capitala americană şi mi-a promis că ne va trimite un comunicat, îndată ce acesta va fi disponibil. Afirmaţia dnei Cismaru este o minciună sfruntată şi jigneşte inteligenţa jurnaliştilor români din Statele Unite (şi nu numai a lor!).

O dovedeşte – fără niciun dubiu! – invitaţia trimisă de dna Jeanina Cismaru mai multor români, înaintea discuţiei telefonice purtate luni. Întâmplător sau nu, au fost “uitaţi” toţi jurnalişti români din SUA care critică Puterea de la Bucureşti (exemplu: subsemnatul, sau Viorel Micula, de la “Mioriţa USA”, dar şi alţii).

.

Domnule ambasador,

Vă rog să ne informaţi oficial dacă aţi avut cunoştinţă din timp despre întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu din 13 septembrie 2011 cu Comunitatea Românească din SUA şi care au fost criteriile de selecţie a audienţei la recepţia dată de Ambasada României la Washington, unde mai mulţi reprezentanţi ai presei de Limba Română din SUA au fost scoşi de pe lista obişnuită de invitaţi, alţii fiind selectaţi în mod arbitrar şi discriminatoriu (asta după părerea mea). Vă rog, de asemenea, să ne puneţi la dispoziţie lista completă cu persoanele invitate la evenimentul sus menţionat, pentru a o face publică, astfel încât toţi românii din America să afle cine le reprezintă interesele şi vorbeşte în numele lor în cadrul întâlnirilor la cel mai înalt nivel cu oficialii români. O sugestie pentru viitor ar fi ca toţi jurnaliştii români care activează în mass-media din SUA să primească invitaţii la astfel de evenimente, argumentul meu fiind acela că profesia le permite să informeze cetăţenii români în legătură cu problemele care se discută. Mi se pare discriminatoriu şi incorect modul în care Ambasada României la Washington – prin Dvs. şi funcţionarii ei – a organizat întâlnirea Preşedintelui României din 13 septembrie 2011 cu o parte a presei şi cu Comunitatea Românească din SUA, mai ales că nu este prima dată când o instituţie a statului român foloseşte astfel de practici care conduc la dezinformare, manipulare, confuzie şi interpretări, inacceptabile într-o societate democratică cum e cea americană.

Domnule ambasador,

Fiind un jurnalist de bună-credinţă, accept explicaţiile Dvs. şi apreciez scuzele prezentate în cadrul convorbirii telefonice din 15 septembrie 2011. A fost un gest corect, responsabil, în care v-aţi asumat o greşeală în numele întregului personal al Ambasadei României la Washington. Însă, nefiind vorba doar de persoana mea, vă solicit un răspuns oficial la această scrisoare deschisă şi vă mulţumesc anticipat pentru efort. Am speranţa că la viitoarele întâlniri ale Preşedintelui României (oricare ar fi el) sau ale oficialilor cu Comunitatea Română din SUA veţi avea grijă ca lista de invitaţi să cuprindă (şi) persoane care au făcut câte ceva pentru comunităţile din care provin. Mai ales jurnalişti!”

Cu stimă, Grigore L. CULIAN, editor New York Magazin

New York, 15 septembrie 2011


This entry was posted in Latest news, Politic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply