Alianta Awards Gala Washington DC 2014

Joi 2 octombrie in Washington D.C. la “National Museum of Women in the Arts” a avut loc decernarea premiilor organzatiei americano-romane “Alianta”, prilej cu care NARPA a luat parte la acest eveniment.
 Organizatia isi propune drept scop, asa cum ii si spune numele, a fi o alianta intre organizatii si oameni profesionisti care sa intareasca relatiile economice si culturale dintre SUA si Romania.
Bordul organizatiei este format din fostul ambasador Mark Gitenstein, care este si presedintele ei, fostul ambasador James Rosapepe,  Dan Diamancescu, Christopher  Fontanesi si Eileen McHenry.  

foto credit: S. Botezan

Cele trei premii au fost acordate unor persoane ce au avut realizari remarcabile in cariera lor avand directa legatura cu Romania.
Daniela Rusu este profesor la universitatea MIT si prima femeie care a ocupat postul de director al Laboratorului de Inteligenta Artificiala si Computere la același institut, avand in subordinea ei aproximativ 900 de oameni de stiinta in 8 departamente. Rus este castigatoarea premiului NSF Career Awards si Alfred P. Sloan Foundation Fellow. Este membru in bordul institutului Max Planck, al IEEE Robotics and Automation Society, si face parte din bordul editorial la Journal of Autonomous Robots.

Mike Carol este fondatorul organizatiei caritabile “Romanian Children’s Relief”. Este jurnalist de profesie si printre primii oameni de presa care au ajuns in tara noastra in 1990. Articolele sale publicate in The Boston Globe sau New York Times au dus la infiintarea acelei organizatii umanitare pentru ajutorarea copiilor din Romania.

 Ileana Orlich este consul onorific al Romaniei in Arizona, si  presedintele profesorilor din departamentul de limbi straine al universitatii de stat din Arizona. Este totodata profesor de limba romana, engleza si literatura comparata din cadrul aceleasi universitati. A primit diferite premii de recunoastere a muncii sale academice printre care: 2011 Fulbright Senior Specialist, sau 2006-2007 National Endowment for the Arts pentru traduceri literare.

 foto credit: Simona Botezan

 Marian Petruta presedintele NARPA a duscutat cu fostul Ambasador SUA in Romania Mark Gitenstein despre importanta acestei organizatii nou fondate.
Dialoguri similare a avut si cu fostul ambasador James Rosapepe si Iulian Buga ambasadorul Romaniei la Washington DC. Lui James Rosapepe i se datoreaza de fapt ideea de a fonda Alianta.  Acestia au transmis si mesajul lor cu privire la importanta ca romanii din diaspora dar si cei din Romania sa mearga la vot, la alegerile prezidentiale din noiembrie.

 credit foto: Nazilia B.

La eveniment a fost prezent si  Duane Butcher (si sotia acestuia Nazilia) fost insarcinat cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti. Acesta si-a terminat de curand mandatul si-a revenit in America. In timpul cat a stat la Bucuresti a depus eforturi sustinute pentru consolidarea relațiilor bilaterale Romania-SUA, promovând statul de drept și independența justiției, susținând companiile americane și îmbunătățirea mediului de afaceri, dar si cooperarea în domeniul militar. Presedintele NARPA a tinut sa-l felicite si sa ii multumeasca pentru efortul depus, cat si pentru faptul ca sustine in continuare relatiile bilaterale dintre cele doua tari. 

La finalul Galei Premiilor Alianta in Washington DC  domnul Mark Gitenstein a oferit in exclusivitate pentru NARPA cateva detalii despre gala.

As dori sa va multumesc petru oportunitatea de a realiza acest interviu si sa va las sa ne spuneti in cateva cuvinte, acum la sfarsitul galei, despre ce s-a intamplat in aceasta seara ?!

Placerea este de partea mea. Inainte te toate multumesc ca ati venit sa relatati despre acest eveniment. Ca si ambasador, totdeauna am avut sentimentul ca exista un fel de neintelegere aici in Statele Unite cu privire la cat de incredibila este Romania ca tara, si cat de importanta este pentru Statele Unite. Unul dintre motive este cred si faptul ca nu am facut o treaba prea buna in interiorul Statelor Unite in a-i organiza pe romanii americani si pe americanii carora le pasa de Romania. Sunt multe  organizatii individuale raspandite in Statele Unite dar fara a fi conectate unele cu altele, iar ideea noastra a fost aceea de a crea o retea, un fel de bord de control, cu ajutorul caruia aceste organizatii sa poata comunica unele cu altele, sa discute despre  preocuparile si interesele comune, povestile pozitive pe care le pot spune despre Romania. In aceasta seara ideea a fost aceea de a creea acea retea  si am identificat trei persoane care au contribuit la aceasta alianta. Doua dintre ele sunt  femei intelectuale din domeniul academic. Daniele Rus care conduce laboratorul de inteligenta al universitatii MIT, si Ileana Orlich care conduce cel mai mare departament de programe de studii romano-americane. Doua romance americane foarte talentate, langa care am gasit un american minunat, Mike Carol, care a fost dedicat Romaniei in ultimii 25 de ani, in special in problemele legate de copiii orfani. Am vrut sa il prezentam  si sa-l facem cunoscut si pe el pentru ca in fiecare moment, in Romania, iar asta putin romani stiu, sunt patru sau cinci sute de americani care lucreaza acolo sa faca din Romania un loc mai bun. In acest fel am dorit sa alegem ce este mai bun din ambele tari, din Romania si din America, sa spunem povestea despre ce este mai bun din aceste doua tari si relatiile lor. Modelul acesta este preluat dupa unul similar pe care italienii-americani il au. De fapt a fost idea lui Jim Rosapepe, unul din predecesorii mei, care a fost implicat intr-o astfel de organizatie aici in America.  Au avut si ei o cina similara la care au participat aproximativ 150 de persoane, iar acum a crescut la mii de persoane, care se aduna anual sa sarbatoreasca relatiile italiano-americane.

De ce ati decis sa va implicati personal in aceasta organizatie legata de Romania? Puteati sa faceti altceva, ati terminat cu mandatul de ambasador, Romania era deja de domeniul trecutului.

Cea mai buna functie avuta vreodata a fost cea de ambasador in Romania, iar ca american cu origini romanesti imi pasa profund de ambele tari. Vad un imens potential in Romania si in relatiile sale cu Statele Unite si o sa imi dedic tot restul vietii promovarii acestora.

Care este planul de viitor cu aceasta organizatie?
Dorim sa o crestem in numar, sa o dublam in marime pana data viitoare cand ne mai adunam. Sa o lasam sa creasca natural, sa ascultam pe oamenii care sunt parte din aceasta organizatie, ce cred ei despre ce ar trebui ca sa faca acest grup pentru a imbunatati profilul Romaniei aici in America.  Este un grup dinamic care va trebui sa autodefineasca pe sine.

Va multumesc.

 Domnul ambasador Iulian Buga a consemnat si el la finalul serii, pentru presa romano-americana, importanta constituirii acestei organizatii.

 Domnul ambasador Iulian Buga a consemnat la finalul serii, pentru presa romano-americana, importanta constituirii acestei organizatii.

Video images of the Alianta Awards Gala


This entry was posted in Latest news. Bookmark the permalink.

Leave a Reply