Jurnalistul Grigore Cartianu in turneu de promovare a cartilor sale prin SUA si Canada

Jurnalist cu peste 20 de ani vechime in presa romaneasca: Evenimentul Zilei, Adevarul , B1TV, Nasul TV, ProSport, Jurnalul National, Grigore Cartianul se afla in aceste zile in turneu prin America si Canada pentru a-si promova cartile.
Conferințele pe care le propune  vor fi pe două teme majore (susținute de cărțile care il însoțesc):

1. Revoluția română din 1989

2. Hagi

Pentru întâlniri, tema principala va fi Revoluția. :

* “Revoluţia română – cea mai mare diversiune televizată”

* “Revoluţia din 1989 – o lovitură de stat bolşevică”
* “Decembrie 1989: sângeroasa diversiune a KGB-iştilor din FSN”

* “Cadoul otrăvit al Revoluţiei române: KGB-ul la putere”

Conferințele au ca fundament câteva dintre cărțile sale: “Sfârșitul Ceaușeștilor”, “Crimele Revoluției”, “Teroriștii printre noi” și “Cartea Revoluției”, respectiv “Hagi”.

Conferințele vor fi interactive, cu întrebări din public, și vor fi însoțite de sesiuni de autografe.

Programul conferințelor la Chicago:
* Marți, 17 iunie, ora 20.00, la restaurantul Little Bucharest din Chicago: “Revoluţia română – cea mai mare diversiune televizată”.
* Miercuri, 18 iunie, ora 20.00, în Lincolnwood: întâlnire privată pe proprietatea unui român, veteran al comunității românești din Chicago. Tema conferinței: “Revoluţia din 1989 – o lovitură de stat bolşevică”. Pentru detalii și confirmare, cei interesați să participe la această întâlnire sunt rugați să posteze un mesaj pe Facebook, la acest articol, locurile fiind limitate.
* Joi, 19 iunie, ora 20.00, la Școala românească “Logos” din Niles (7280 N Caldwell, Niles): “Cadoul otrăvit al Revoluţiei române: KGB-ul la putere”.
* Vineri, 20 iunie, ora 20.00, la catedrala Sf. Imparati Constantin si Elena: “(5410 N. Newland Ave, Chicago, IL 60656, telefon 773-353-7416): “Prelungirile regimului comunist în România, după 1989”
* Duminică, 22 iunie, ora 12.30, la Biserica “Nașterea Domnului” din Chicago (5825 North Mozart): “Lovitură de stat, revoluție, loviluție”.

Păreri despre volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor”

 “Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat.” (Alex Mihai Stoenescu, istoric)

„Grigore Cartianu demontează marea minciună a «revoluţiei spontane» a lui Ion Iliescu.” (Ştefan Andrei, fost ministru de Externe)

“Cartea aceasta pune lucrurile la punct, dincolo de toate clişeele care au circulat după 1989, timp de două decenii. Sper ca împreună să reuşim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generaţiile viitoare. Cred că ar ieşi un film memorabil din această carte.” (Cristian Mungiu, regizor, câştigător al Palme d’Or – Cannes, 2007)

„Grigore Cartianu este unul dintre puţinii care şi-au pus ceva în cap şi care au şi dus la bun sfârşit, ceea ce nu este caracteristic românilor. Cartea sa are un tempo sacadat, care dă senzaţia de scriitură asemănătoare cu aceea din «Procesul» lui Kafka.” (Stelian Tănase, publicist)

„În ansamblu, această carte reprezintă ce am trăit. Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor şi şi-ar fi scris impresiile pe genunchi.” (Gen. Victor Atanasie Stănculescu, participant la evenimente)

„Grigore Cartianu a avut şi curajul, şi priceperea de a fi dus la capăt  o treabă dificilă, de care mulţi s-au împiedicat: adevărul despre Revoluţia română din decembrie 1989. Poate fi sigur că şi-a făcut şi admiratori, dar şi duşmani.” (Mihail Montanu, revoluţionar)

„«Sfârşitul Ceauşeştilor» e un volum halucinant despre ultimele zile ale cuplului dictatorial. Paginile lui Grigore Cartianu adună progresiv o tensiune înnebunitoare, amplificată de sălbăticia contextului dezlănţuit al istoriei, în mijocul căruia trăiesc protagoniştii, cu nervii şi toată fiinţa încordate la maximum, până la limita rezistenţei fizice şi psihice. Meritul lui Cartianu e că nu literaturizează, ci selectează cu mare discernământ acele secvenţe dense de realitate care conţin suficient dramatism încât se constituie în veritabile nuclee epice, din care se pot dezvolta mari desfăşurări cinematografice.” (Ion Zubaşcu, publicist şi scriitor)

„Important nu este doar să ştii adevărul, ci să-l şi cauţi. Iar Grigore Cartianu l-a căutat cu tenacitate şi răbdare. Văzând rezultatul muncii sale, mi-l imaginez pe autor în mijlocul deşertului, săpând cu mâinile în nisip după un strop de apă, care până la urmă iese la iveală din străfundurile pământului şi se transformă într-un râu, potolindu-i setea. Şi nu doar setea sa, ci a tuturor celor cărora le era sete.” (Iarina Demian, actriţă şi regizor)

„Printr-un efort colosal şi printr-o bună-credinţă rar întâlnită în zilele noastre, Grigore Cartianu reuşeşte să ne restituie un moment important al istoriei noastre. El apelează la tehnica istoriei orale, ceea ce face demersul său şi mai plăcut lecturii, şi mai credibil.” (Gheorghe Gorun, istoric)

„Cartea lui Grigore Cartianu face lumină în cel mai tulbure, controversat şi măsluit eveniment al ultimilor 25 de ani. Scriitura este alertă, plăcută, aproape cinematografică. Este ruşinos că mai sunt oameni care contestă şi astăzi adevărul. Adevărul trebuie spus chiar dacă este dureros. Sunt interesat de această carte pentru a face un film.” (Radu Gabrea, regizor)

„Meritul autorului este acela de a fi reuşit să pună în valoare izvoare credibile într-o sinteză obiectivă. Cred că nu greşesc asociind volumul «Sfârşitul Ceauşeştilor», scris de Grigore Cartianu, cu lucrarea «Cu sânge rece» a lui Truman Capote.“ (Gheorghe Grigurcu, critic literar)

“Cartea lui Grigore Cartianu, «Sfârşitul Ceauşeştilor», este scrisă cu neîntreruptă lealitate faţă de adevăr.“ (Nicolae Stroescu Stînişoară, publicist, fost ziarist la Radio Europa Liberă)

“Primul gazetar de după 1989 care reuşeşte să producă o carte de investigaţie istorică este Grigore Cartianu. «Sfârşitul Ceauşeştilor» este nu doar un succes comercial, ci şi un model profesional. E o documentare pe teren cum n-a mai făcut niciun alt gazetar în aceşti ani. O investigaţie care, precum Columb, descoperă America, şi, precum Columbo, îi cercetează crimele high-life.” (Ioan Buduca, scriitor şi gazetar)

„Cartea se citeşte ca un thriller. Este extrem de pasionantă, te absoarbe, nu te lasă nici măcar să-ţi bei cafeaua.“ (Liviu Antonesei, scriitor şi publicist)

„Cartea lui Cartianu îmi arată că am fost o victimă perfectă pentru manipulările din 1989. Eram bine pregătit pentru asta, şi nu din 1989, ci de când m-am născut. Fusesem pregătit de sistem să fiu victima perfectă.“ (Dan Lungu, scriitor)

„Volumul lui Grigore Cartianu e o lectură obligatorie pentru uituci şi pentru ignoranţi, dar şi una captivantă pentru cunoscători.” (Viorel Marineasa, scriitor şi publicist)

“Această carte este povestea dramatică, ridicolă şi grotescă a sfârşitului celor două personaje care se credeau nemuritoare: Nicolae şi Elena Ceauşescu.” (Grigore Cartianu, ziarist, autorul cărţii)


This entry was posted in Cultural. Bookmark the permalink.

Leave a Reply